Wnioskodawca: Ochotnicza Straż Pożarna w Przylaskach
Realizator: Koło Gospodyń Wiejskich w Przylaskach

1. Cel projektu, (Jaki cel i jakie dobro wspólne było przedmiotem tego projektu?)

Celem głównym projektu było kultywowanie tradycji kulinarnych mieszkańców Przylasek pochodzących z różnych regionów dawnej Polski.

Celami szczegółowymi projektu było:

a) kształtowanie postaw zrozumienia dla różnorodności dziedzictwa kulturowego mieszkańców Przylasek,
b) kształtowanie postaw szacunku dzieci i młodzieży dla starszego pokolenia, podkreślenie mądrości życiowej ludzi starszych i potrzeby korzystania z doświadczeń życiowych starszego pokolenia,
c) nabycie i rozwój umiejętności społecznych takich jak: komunikacja, praca w grupie, prezentacja działań dzieci i młodzieży skupionych wokół kultywowania tradycji kulinarnych mieszkańców Gminy Brzeźnica
d) zorganizowanie dzieciom i młodzieży zajęć dodatkowych pogłębiających ich zainteresowania i umożliwiających im pożytecznie spędzić czas wolny,
e) doskonalenie umiejętności potrzebnych w edukacji szkolnej i życiu dorosłym,
f) integracja środowiska, aktywizacja organizacji działających na terenie wsi.

Realizacja projektu pozwoliła też na rozwój dobra wspólnego – uświadomienie mieszkańcom wsi, że dzięki aktywnej postawie i chęci współdziałania można zorganizować różnorodne działania, które uatrakcyjnią życie na wsi.

2. Działania zrealizowane w ramach projektu, (O co chodziło w projekcie i jakie główne działania były realizowane w ramach tego projektu?)

Celem głównym projektu pt. „Ocalić od zapomnienia- wielokulturowe tradycje kulinarne mieszkańców Przylasek” było kultywowanie tradycji kulinarnych mieszkańców naszej wsi pochodzących z różnych regionów dawnej Polski: Polesia, Bukowiny i Łemkowszczyzny. Uczestnicy projektu dzieci i młodzież przyrządzili i opracowali wspólnie z wolontariuszami przepisy regionalnych potraw i umieścili je w wydanym folderze w formie papierowej i elektronicznej. Przygotowane foldery zostały rozpowszechnione wśród mieszkańców Przylasek i Gminy Brzeźnica. W ramach projektu odbyło się 8 spotkań dwugodzinnych i 2 spotkań trzygodzinnych, w których uczestniczyło 17 dzieci. Planowanych było 22 h zajęć odbyło się 34 h. Zorganizowano także Święto ziemniaka, w czasie, którego uczestnicy projektu przygotowali tradycyjne potrawy z ziemniaków i rozegrali konkurencje sportowe. Uczestnicy projektu razem z innymi uczniami Szkoły Podstawowej w Wichowie przygotowali jasełka, które przedstawili na spotkaniu mikołajkowym i w trakcie wieczoru kolęd, mieszkańcom wsi i zaproszonym gościom. Realizacja projektu przyczyniła się w dużym zakresie do promocji miejscowości Przylaski na terenie Gminy Brzeźnica i wśród okolicznych miejscowości. W wyniku realizacji projektu zostało doposażone zaplecze kuchenne w świetlicy, z której korzystają wszyscy mieszkańcy, co zapewni trwałość projektu i umożliwi realizację kolejnych oddolnych inicjatyw społecznych.

3. Rezultaty projektu, (Jaka zmianę społeczną/efekty przyniósł projekt?)

Główną korzyścią z realizacji projektu było wspólne gotowanie, pozwalające na rozwój umiejętności kulinarnych, wzajemnej twórczości młodych uczestników ze starszymi, także zwiększenie ciekawości poznawczej i aktywności poprzez wspólne zaangażowanie dwóch grup międzypokoleniowych. Wiele uwagi poświęcono tematom zróżnicowanych zwyczajów kulinarnych. Podczas warsztatów oraz wydarzeń kulturalnych zaprezentowane zostały regionalne potrawy, w przyrządzaniu, których udział brali wszyscy uczestnicy projektu oraz zaangażowana społeczność lokalna. Młodzi ludzie oraz osoby starsze w grupach przyczyniali się także do aktywizacji lokalnej społeczności poprzez organizowanie wieczoru kolęd, spotkania mikołajkowego, angażując młodych i starszych mieszkańców Przylasek, co przyczyniło się do integracji międzypokoleniowej.

4. Odbiorcy projektu

Bezpośrednimi odbiorcami projektu byli dzieci i młodzież wsi Przylaski, w liczbie 20 uczestników. Pośrednimi odbiorcami byli mieszkańcy wsi Przylaski, w tym członkinie Koła Gospodyń Wiejskich, OSP, Rady Sołeckiej i zaproszeni goście- razem około 120 osób-którzy wzięli udział w wieczorze kolęd oraz otrzymali folder z przepisami potraw kulinarnych przygotowywanych przez wielokulturową społeczność miejscowości Przylaski.

5. Partnerzy projektu:

Realizacja projektu wymagała współpracy z mieszkańcami wsi, Urzędem Gminy w Brzeźnicy, szkołami w Wichowie i Brzeźnicy.