Projekt współfinansowany z środków Program Operacyjny Kapitał Ludzki na obszarze województwa lubuskiego z działania inicjatywy lokalne na rzecz podnoszenia poziomu aktywności zawodowej na obszarach wiejskich.

Projekt był realizowany od 12.2009 do 05.2010, skierowany do 10 kobiet i 10 mężczyzn z obszarów wiejskich gmin: Brzeźnica, Niegosławice, Szprotawa, Nowe Miasteczko, Bytom Odrzański, Kożuchów, którzy chcieliby podnieść swoje kwalifikacje poprzez uzyskanie prawa jazdy kategorii „B”.

Celem było upowszechnianie i pobudzenie aktywności mieszkańców obszarów wiejskich poprzez tworzenie oddolnych, lokalnych inicjatyw ukierunkowanych na rozwój edukacji i podnoszenie kwalifikacji zawodowych.

Tak więc umożliwiono podniesienie kwalifikacji zawodowych mieszkańcom wsi i małych miasteczek do 25 tys. mieszkańców.
20 osób skorzystało z zorganizowanego kursu na prawo jazdy kategorii „B” w ośrodku szkolenia kierowców, co pomogło zdobyć dodatkowe uprawnienia i kwalifikacje zawodowe co przyczyniło się do polepszenia warunków i standardów życia  mieszkańców obszarów wiejskich, jak również znacznie zmniejszyło barierę podjęcia pracy poza miejscem swojego zamieszkania.  Wśród uczestników jak i ich rodzin oraz mieszkańców wsi znacznie wzrosła świadomość w zakresie korzyści płynących z kształcenia i szkolenia.