Projekt dotyczył organizacji warsztatów muzycznych, „Akademii Bluesa” i Festiwalu „Bluesobranie” w celu popularyzacji bluesa jako gatunku muzycznego wśród uczestników projektu oraz promowanie młodych twórców i wykonawców zajmujących się muzyką bluesową z powiatu nowosolskiego w okresie od 1 sierpnia do 30 września 2012r. Podczas Festiwalu każdy mógł nie tylko „nacieszyć ucho” dobrą muzyką, ale również wziąć udział w turniejach piłki nożnej, pokazach motocykli i konkursach. W ramach przeprowadzonych działań wydana została publikacja zawierająca program Festiwalu, w tym informację o wykonawcach. Projekt pozytywnie wpłynął na promocję twórczości lokalnej.  Dzięki „Akademi Bluesa”, 25 – osobowa grupa mieszkańców, nabyła nowych umiejętności muzycznych, które później zaprezentowała w ramach zorganizowanego koncertu, publiczności.

Nazwa Beneficjenta: Katolickie Stowarzyszenie „Bona Fide” przy Parafii pw. Św. Marii Magdaleny
Obszar realizacji projektu: Gmina Nowe Miasteczko, powiat nowosolski, woj. lubuskie
Okres realizacji projektu: 01.08.2012r. – 30.11.2012r.
Liczba uczestników projektu: 25 osób; chętni uczestnicy Festiwali „Bluesobranie” i wykonawcy utworów
Dofinansowanie ze środków PO FIO: 10.000,00 zł
Wkład własny organizacji: 700,00 zł