Projekt pn. „Pływamy z gracją” składał się z dwóch etapów. Pierwszy dotyczył zajęć pływackich z zakresu nauczenia i doskonalenia stylu dowolnego, natomiast drugi polegał na przeprowadzeniu zajęć z elementami ratownictwa. Działania skierowane były do 24 osobowej grupy kobiet z powiatu świebodzińskiego realizowanych w okresie od 10 września do 30 listopada 2012r. Celem głównym było podniesienie poziomu podmiotowości społecznej kobiet, aktywizacja kobiet do pełnienia istotnych ról społecznych w życiu publicznym. Zdobytymi  umiejętnościami uczestniczki mogły wykazać się na mini konkursie zorganizowanym podczas Amatorskich Mistrzostw w Pływaniu „Family Cup”. Finalistka otrzymała kostium kąpielowy, okulary oraz czepek pływacki. Ponadto każda grupa stworzyła fotoreportaż, który dokumentował ich poczynania na zajęciach i zawodach. Dzięki organizacji warsztatów wśród 24 kobiet wzrosły umiejętności pływackie i potrzeba prowadzenia aktywnego trybu życia. Uczestniczki polepszyły swoją dotychczasową wiedzę z zakresu ratownictwa wodnego i zmniejszeniu uległo poczucie lęku towarzyszące przed wystąpieniami publicznymi.

Nazwa Beneficjenta: Stowarzyszenie Miłośników Aktywnego i Zdrowego Stylu Życia „Totis Viribus”
Obszar realizacji projektu: Gmina Świebodzin, pow. świebodziński, woj. lubuskie
Okres realizacji projektu: 10.09.2012r. – 30.11.2012r.
Liczba uczestników projektu: 24 osoby
Dofinansowanie ze środków PO FIO: 9.000,00 zł