Projekt polegał na przygotowaniu prelekcji dotyczącej aktywności osób starszych, organizacji Międzypokoleniowego Pikniku Integracyjnego dla społeczności lokalnej oraz wieczornego spotkania z ciekawymi ludźmi w ramach „Miesiąca Osób Starszych” w okresie od 20 września do 30 listopada 2012r. Projekt skierowany był do mieszkańców miasta i gminy Sulęcin. Przeprowadzone prelekcje dotyczyły aktywności osób starszych. Uczestnicy, nie tylko mogli pozyskać cenne informacje lecz również spędzić czas w przyjaznej atmosferze. Piknik był doskonałym sposobem na wymianę doświadczeń międzypokoleniowych, podczas którego można było wziąć udział w konkursach i turniejach łuczniczych. Na zakończenie pikniku odbyło się wieczorne spotkanie z seniorami, aktywnie uczestniczącymi w życiu społecznym i kulturalnym środowisk lokalnych, każdy mógł pochwalić się swoim talentem kucharskim i przyrządzić ciasto lub inne smakołyki.

Nazwa Beneficjenta: Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Garnizonu Wędrzyn “Wiarus”
Obszar realizacji projektu: Wędrzyn, Gmina Sulęcin, pow. sulęciński, woj. lubuskie
Okres realizacji projektu: 20.09.2012r. – 30.11.2012r.
Liczba uczestników projektu: 50 osób
Dofinansowanie ze środków PO FIO: 10.000,00 zł