Tytuł projektu: „Wzgórza Dalkowskie w obiektywie”
Wnioskodawca: Dom Kultury Jowisz w Gaworzycach,
Realizator: Aktywni mieszkańcy Gaworzyc

1. Cel projektu (Jaki cel i jakie dobro wspólne było przedmiotem tego projektu?)
Celem głównym projektu jest odnalezienie i uchwycenie tajemniczego piękna zabytków architektonicznych i przyrodniczych i utrwalenie ich na fotografii. Piękno naszej gminy zostanie zaprezentowane podczas pleneru fotograficznego dla chętnych mieszkańców Gminy Gaworzyce. W celu utrwalenia zasobów gminy wspólnie przez lokalnych artystów zostanie stworzony i wydany folder promujący walory naszego terenu.

2. Działania zrealizowane w ramach projektu (O co chodziło w projekcie i jakie główne działania były realizowane w ramach tego projektu?)

Projekt polegał na przeprowadzeniu pleneru fotograficznego, pikniku oraz wystawy dla mieszkańców Gminy Gaworzyce. Wykonane podczas zajęć zdjęcia wykorzystane zostały do stworzenia folderu promującego Gminę Gaworzyce. W ramach zrealizowanego projektu zorganizowano piknik dla społeczności lokalnej oraz wystawę poświęconą walorom kulturalnym, architektonicznym i przyrodniczym Gminy Gaworzyce.

3. Rezultaty projektu (Jaka zmianę społeczną/efekty przyniósł projekt?)
Efektem projektu była integracja społeczności, wzmocnienie tożsamości regionalnej wśród mieszkańców Gminy Gaworzyc oraz odbudowa więzi wspólnotowych. Ważnym elementem projektu było wydanie folderu promocyjno – kulturalnego promującego zabytki Gminy Gaworzyce, gdyż do tej pory nie  było podobnych publikacji. Przygotowane zostały wystawy, które zgromadziły wielu odbiorców.

4. Odbiorcy projektu:
Projekt skierowany był do wszystkich mieszkańców Gminy Gaworzyce. Społeczność lokalna chętnie angażowała się w działania projektu uczestnicząc w zorganizowanym przez Beneficjentów plenerze fotograficznym, pikniku oraz oglądając wystawy tematyczne.

5. Partnerzy projektu:
Stowarzyszenie Lepsze Jutro Twórzmy Dziś, Rada Gminy Gaworzyce, Rada Sołecka wsi Gaworzyce, Parafialny „Caritas”, Lokalni artyści, Przedsiębiorcy