Nazwa Wnioskodawcy: Gminny Ośrodek Kultury w Radwanicach
Nazwa realizatora: Aktywiści Społecznej Integracji “Bez Balastu”

Cel projektu  (Jaki cel i jakie dobro wspólne było przedmiotem tego projektu?)
Głównym celem projektu było przeprowadzenie projekcji filmowych w 9 świetlicach, po 2 filmy na świetlicę, zrealizowanie warsztatów multimedialnych oraz zajęć dla dzieci.
Poprzez realizację projektu “Latającego kina” została dokonana kulturowa integracja społeczeństwa poprzez spotkania i projekcje kinowe, a tym samym wyrównanie szans mieszkańców wsi w dostępie do kultury. Wspólne działanie przyczyniło się do poprawy estetyki istniejących miejsc spotkań, co sprawiło, że społeczność bardziej dba o wspólne dobro i świetlice stały się miejscem spotkań dla całych rodzin.
Projekt pozwolił mieszkańcom gminy otworzyć się na kulturowe wydarzenia i zaangażować się bezpośrednio w ich udział.

Działania zrealizowane w ramach projektu (O co chodziło w projekcie i jakie główne działania były realizowane w ramach tego projektu?)
Latające kino to półroczny projekt mający na celu przeprowadzenie w 9 świetlicach projekcji filmowych, przeprowadzenie warsztatów multimedialnych oraz stworzenie mobilnej galerii zdjęć z ostatnich 100 lat w Gminie Radwanice i przemian, jakie się w tym czasie dokonały.
Podczas realizacji projektu udało się skupić mieszkańców wokół sal wiejskich, które często nie wykorzystują całego potencjału, jaki mają. Wspólne oglądanie filmu zacieśniło stosunki międzyludzkie – sąsiedzi często zaganiani, zapracowani, zamknięci w domach – wyszli do ludzi, spotkali, porozmawiali, a ich dzieci mogły się razem integrować. W powietrzu unosił się zapach domowego popcornu i wszyscy pochrupując prażoną kukurydzę z zaciekawieniem oglądali filmy – w końcu nie codziennie kino przyjeżdża do każdej sali wiejskiej. Przedłożyło się to również na frekwencję – w seansach wzięło udział ok. 300 osób!
Warsztaty multimedialne z tworzenia filmów i animacji były ciekawą propozycją na ferie. Przyciągnęły dzieci i młodzież chętne zdobycia nowych umiejętności, a w efekcie udało się zmontować dwa filmy.
Wielkim zainteresowaniem cieszyła się galeria z ostatnich 100 lat w gminie Radwanice. Szczególnie było widać zaciekawienie nowych mieszkańców gminy – oglądali, zastanawiali się gdzie zdjęcie było zrobione i czasem z niedowierzaniem przyjmowali fakt, że np. w miejscu obecnej piaskownicy koło przedszkola kiedyś był… mini basen dla dzieci.
Poszczególne projekcje były okazją nie tylko do obcowania z kulturą, ale przede wszystkim służyły integracji mieszkańców i wskazywały, że świetlica wiejska może stać się centrum kultury i integracji społecznej w każdej miejscowości. Realizacja projektu pozwoliła mieszkańcom gminy Radwanice zintegrować się, a”LATAjące KINO” upowszechniło działalność kulturalną w społeczeństwie.

Rezultaty projektu (Jaka zmianę społeczną/efekty przyniósł projekt?)
Realizacja działań projektowych przyczyniła się do wzrostu integracji mieszkańców poprzez wspólną pracę i zabawę. Zaciśnięte zostały więzi między uczestnikami projektu. Projekt wpłynął na poprawę samopoczucia mieszkańców dzięki uczestnictwu w “latających projekcjach kinowych”. Mieszkańcy stali się bardziej wrażliwi na historyczne osiągnięcia oraz stali się odpowiedzialni za wspólne tworzenie przyszłości kulturalnej gminy. Świetlice zostały otwarte dla mieszkańców, co wpłynęło na zwiększenie zainteresowania się mieszkańców wspólnym życiem kulturalnym gminy, przez co wzrosła ich lokalna tożsamość i poczucie wspólnoty. Poprzez zaspokojenie potrzeb społecznych, kulturalnych i estetycznych, projekt wpłynął na poprawę życia mieszkańców gminy Radwanice.

Odbiorcy projektu:
Uczestnikami projektu była społeczność lokalna Gminy Radwanice, w liczbie ok. 300 osób.

Partnerzy projektu:
Gmina Radwanice, Gminny Ośrodek Kultury w Radwanicach, Gminna Biblioteka Publiczna w Radwanicach, Organizacje pozarządowe, Sołtysi, Lokalne media