Kuchnia od kuchni

Sty 14, 2015 Wpis w kategorii: Dobre Przykłady Działaj Lokalnie 2014
image_pdfimage_print

Nazwa Wnioskodawcy: Biblioteka Publiczna Gminy Żukowice z/s w Nielubi
Nazwa realizatora: Aktywni dla Gminy Żukowice

Cel projektu  (Jaki cel i jakie dobro wspólne było przedmiotem tego projektu?)
Celem głównym projektu był rozwój zainteresowań sztuką kulinarną wśród 15 dzieci i młodzieży w wieku 8-13 lat z terenu Gminy Żukowice.

Celami szczegółowymi było:
a)    aktywizowanie społeczności wiejskiej do pożytecznego spędzania czasu wolnego,
b)    wzrost świadomości kulinarnej i zdrowego stylu życia,
c)    zgłębianie wiedzy z zakresu kulinariów,
d)    wzrost świadomości z zakresu higieny i bezpieczeństwa w obrębie gospodarstwa domowego.

Działania zrealizowane w ramach projektu (O co chodziło w projekcie i jakie główne działania były realizowane w ramach tego projektu?)
W ramach projektu zostały przeprowadzone warsztaty  teoretyczno – praktyczne z zakresu sztuki kulinarnej z wykwalifikowaną osobą z zakresu żywienia i przygotowywania potraw. Uczestnicy projektu mieli okazję do poznania i poszerzenia posiadanej już wiedzy z zakresu przygotowywania prostych, codziennych dań i deserów na różne okazje, nauczyli się nakrywania do stołu wraz z zasadami savoir-vivre, a także przyswoili wiedzę dotyczącą higieny, bezpieczeństwa i zasad zdrowego żywienia. Atrakcją projektu był wyjazd do restauracji, której właściciel występował w programie telewizyjnym Top Chef. Wizyta ta dała dzieciom obraz prawdziwej kuchni od kuchni. Poznali zaplecze kuchenne od podstaw oraz samodzielnie przygotowali w nim danie dnia – pizze.

Rezultaty projektu (Jaka zmianę społeczną/efekty przyniósł projekt?)
Dzięki działaniom przeprowadzonym podczas trwania projektu nastąpiła integracja mieszkańców oraz całej społeczności lokalnej Gminy Żukowice. Została nawiązana współpraca z instytucjami w Gminie Żukowice. Uczestnicy warsztatów podnieśli kompetencje z zakresu gotowania i dekorowania, na temat prawidłowych zasad zachowania się przy stole oraz wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz zdrowego trybu życia. Udział w projekcie wpłynął nie tylko na podniesienie wiedzy kulinarnej, ale przyczynił się również do podniesienia własnej samooceny uczestników i nauki samodzielności.

Odbiorcy projektu:
25 osób w wieku 8-13 lat z terenu Gminy Żukowice – główni odbiorcy
Pośrednimi uczestnikami była społeczność lokalna społeczność, goście Spotkania Opłatkowego, uczestnicy spotkania podsumowującego projekt ok. 30 osób, w tym przede wszystkim aktywni działacze oraz rodzice dzieci.

Partnerzy projektu:
Biblioteka Publiczna w Nielubi, Gmina Żukowice, Szkoła Podstawowa w Nielubi, Koło Gospodyń Wiejskich w Nielubi, Lokalne media