Rozpoczyna się pierwszy nabór wniosków o mikrodotacje w ramach projektu OdDOLNY ŚLĄSK, realizowanego przez Legnickie Stowarzyszenie Inicjatyw Obywatelskich i Fundację “Wrzosowa Kraina”.

OdDOLNY ŚLĄSK jest częścią ogólnopolskiego systemu wsparcia dla oddolnych inicjatyw obywatelskich, realizowanego w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Jest to bezprecedensowa szansa na pozyskanie środków niezbędnych do realizacji przedsięwzięć społecznych przez osoby i podmioty, które na co dzień mają ograniczone możliwości uzyskania takiej pomocy.

W ramach projektu BEZPŁATNIE skorzystać można z następujących usług:

Mikrodotacja – w ramach projektu otrzymać będzie można dotację w maksymalnej wysokości 5000 zł. Jej przyznanie uzależnione będzie od oceny  złożonego wniosku przez ekspertów.

Animacja – mająca na celu zachęcenie jak największej liczby uprawnionych do złożenia wniosku i realizacji oddolnych inicjatyw.

Doradztwo – poświęcone profesjonalnemu tworzeniu projektów i ich właściwej realizacji.

Informacja – dzięki której zainteresowane osoby będą mogły zdobyć więcej informacji o projekcie i jego zasadach.

Szkolenia – poświęcone tworzeniu i realizacji projektów oraz ich rozliczaniu.

Realizacją projektu objęte są grupy nieformalne, grupy samopomocowe i młode organizacje pozarządowe (więcej informacji o charakterystyce tych podmiotów w dokumentacji konkursowej) z terenu 14 powiatów:

• powiat bolesławiecki
  • powiat głogowski
  • powiat górowski
  • powiat jaworski
  • powiat kamiennogórski
  • powiat legnicki
  • powiat m. Legnica
  • powiat lubiński
  • powiat lwówecki
  • powiat polkowicki
  • powiat średzki
  • powiat świdnicki
  • powiat zgorzelecki
  • powiat złotoryjski

Obecny nabór projektów  trwać będzie w dniach 8-29.09.2014 r. (liczy się data złożenia wniosku).

Zachęcamy do zapoznania się z dokumentacją konkursową, która dostępna jest na stronie internetowej www.lsio.org.pl, w zakładce Nasze Działania -> Obecne projekty -> FIO 2014/OdDolny Śląsk -> Dokumentacja konkursowa i złożenia wniosku.

Więcej informacji o projekcie uzyskać można w siedzibie:

LEGNICKIEGO STOWARZYSZENIA INICJATYW OBYWATELSKICH

59-220 Legnica, ul. Kościuszki 25/1

FUNDACJI “WRZOSOWA KRAINA”

59-140 Chocianów, ul. Żeromskiego 1

LUB TELEFONICZNIE/MAILOWO:

Dominika Urbanowicz – specjalista ds. informacji

Legnickie Stowarzyszenie Inicjatyw Obywatelskich

telefon kontaktowy:  (76) 862 58 25

e-mail: fio@lsio.org.pl

Barbara Sulma – doradca

Fundacja “Wrzosowa Kraina”

telefon kontaktowy:  500 054 395, (76) 818 45 41

e-mail: fio@lsio.org.pl

LUB NA STRONIE INTERNETOWEJ

Legnickiego Stowarzyszenia Inicjatyw Obywatelskich www.lsio.org.pl w zakładce Nasze Działania -> Obecne projekty -> FIO 2014/OdDolny Śląsk

Zachęcamy również do śledzenia aktualności dotyczących projektu na Facebooku/Legnickie Stowarzyszenie Inicjatyw Obywatelskich.

Życząc Państwu powodzenia w ubieganiu się o środki i realizacji oddolnych inicjatyw z pożytkiem dla dolnośląskich społeczności lokalnych, chcielibyśmy jednocześnie prosić o dzielenie się swoimi uwagami odnośnie organizacji konkursu i realizacji projektów. Zależy nam bowiem, by wsparcie jakie przez najbliższe lata oferować będzie Legnickie Stowarzyszenie Inicjatyw Obywatelskich i Fundacja Wrzosowa Kraina, było jak najlepiej dopasowane do Państwa potrzeb.

Pozdrawiam

Mirosław Jankowski

Przewodniczący Legnickiego Stowarzyszenia Inicjatyw Obywatelskich

Koordynator projektu OdDOLNY ŚLĄSK